Ægyptisk medicin

Ægyptisk medicin og dens rolle i videnskabshistorien

20.02.2017 | Toa Klitgaard Riismøller

Dato tor 09 mar
Tid 17:30 18:30
Sted Antikmuseet, Victor Albecks Vej 3, bygn. 1414, Aarhus Universitet, 8000 Aarhus C

Dansk Ægyptologisk Selskab og  Antikmuseet inviterer til foredrag om ægyptisk medicin og dens rolle i videnskabshistorien v. Sofie Schiødt, cand.mag. i Ægyptologi og ekstern lektor på Københavns Universitet, ToRS 

De primære kilder til viden om ægyptisk medicin er en række ægyptiske papyri, der opstiller behandlinger for et væld af sygdomme, lige fra knoglebrud og maveonder til slangebid og gynækologiske problemer. Samlingen består desværre af færre end 20 tekster, som repræsenterer mere end 1000 års medicinhistorie, og vores viden om ægyptisk medicin og sygdomsbehandling er derfor begrænset.

Vi kender dog en del til ægypternes medicin fra f.eks. græske kilder, som fortæller, at ægypternes medicinske kunnen var vidt kendt og lovprist i den antikke verden. Af denne grund adopterede mange kulturer elementer af ægyptisk medicin, hvilket fremgår af de mange paralleller mellem ægyptiske medicinske papyri og medicinsk litteratur fra andre kulturer, så-som antikkens Grækenland, middelalderens Mellemøsten og renæssancens Europa.

Ved foredraget præsenteres en række eksempler på disse paralleller, primært ift. fødselsprognoser og øjensygdomme, og hvad de kan fortæller os, om hvordan medicinsk viden fra Ægypten blev adopteret og tilpasset andre kulturer og senere perioder.

 

NB: Mødetid er kl. 17.20! Vær venligst præcis, da døren låses! Antikmuseet holder åbent fra kl. 16.30. Alle er velkomne og foredraget er gratis.

Dansk Ægyptologisk Selskab hjemmeside: www.daes.dk

Forelæsning / foredrag