Velkommen til Antikmuseet

Antikmuseet er et universitetsmuseum, som forsker i og formidler Middelhavslandenes antikke kulturarv. Vi samarbejder med flere afdelinger på Aarhus Universitet. 

Åbningstider 2018:
Søndag 12.00-16.00
Mandag 12.00-16.00
Tirsdag 12.00-16.00
Onsdag 12.00-16.00
Torsdag 12.00-16.00

Skoler og gymnasier er også velkomne om formiddagen på hverdage, men skal først anmelde besøget på enten mail: antikmuseet@au.dk eller tlf. 8716 1106. Museet har en handicaplift ned til den øverste samling.

Der er fri entré til museet for alle. Der er også gratis trådløst WIFI for museets besøgende.

Kom på Antikmuseets mailingliste og modtag information om kommende aktiviteter: Klik her

Følg os på Facebook

 

 

Halikarnassos 1966-2016

Den 13. april 1966 stak danske arkæologer for første gang spaden i jorden i den Tyrkiske by Bodrum, antikkens Halikarnassos. Daværende professor i klassisk arkæologi ved Aarhus Universitet, Kristian Jeppesen (1924-2014), var initiativtager og leder af udgravningerne. Siden overtog lektor i klassisk arkæologi ved Syddansk Universitet, Poul Pedersen, ansvaret. En ny udstilling fortæller om de mange års arbejde i en af antikkens blomstrende byer, som ikke mindst er kendt på grund af Mausoleet, et af antikkens syv underværker. Læs mere...

 

Arrangementer

Vinterferie 2018

Gratis børneaktiviteter på Antikmuseet i vinterferien:
Mandag til torsdag 12.00-16.00

Skattejagt: Athenes hemmelighed
Du skal finde oldgræske bogstaver, der gemmer sig forskellige steder i museet. Tilsammen giver de et kodeord, og med det i hånden får du fortalt en spændende historie om de græske guder.    

Find en skulptur
Vi har taget billeder af detaljer på flere af museets skulpturer og udfordre dig til at finde de rigtige skulpturer. Der er en lille præmie, hvis det lykkes!

Tip En 10’er Om Ægypten
Synes du Ægypten og mumier er spændende? Gå i kælderen og mød vores mumie Ta-Bast og prøv kræfter med vores 10 spørgsmål om Ægypten. 10 rigtige giver en lille præmie!

Huske/Vendespil med figurer fra den græske mytologi
God til at huske billeder? Så skal du prøve vores vendespil. Et par består af en figur og vedkommendes symbol (Et lille tip: Symbolet kan ses på brikken med figuren). Mor og far må gerne være med.

Antikmuseets quizkryds
Kan du lide udfordringer? Og ord? Så prøv vores billedkrydsord for lidt større børn. Kan du løse den så er der en lille præmie!

Antikmuseets marathon
For de helt seje har vi et opgaveark med 42 spørgsmål om antikken.  

Tegne - hygge hjørne
Gratis malebog du kan tage med hjem
Tegninger af skulpturer og vasemalerier som kan farvelægges

SÆRUDSTILLING 1. 9.17 - 11.02.18: Antikkens veje til renæssancens Danmark

Udstillingen zoomer ind på tre danske renæssancehumanisters møde med antikken: Litteraten og pædagogen Christiern Pedersen (1480-1554), digteren Rasmus Glad (1526-1582) og lægen og samleren Ole Worm (1588-1654). Gennem disse tre centrale personligheder formidler udstillingen en periode på godt 100 år, der grundlæggende forandrede opfattelsen af dansk kultur, tro og samfund for altid.

Renæssancen tog sin begyndelse i 1300-tallets Italien, og nåede med sine banebrydende ideer til Danmark omkring år 1500. Her vendte danske digtere, kunstnere, kongelige og videnskabsmænd blikket mod det antikke Grækenland og Rom ansporet af humanisterne, en kulturel bevægelse af lærde.

Latin og antikke tekster havde længe været en integreret del af Europas kultur i kraft af kristendommen. Da humanisternes drøm om at genskabe antikkens højkultur bredte sig nordpå over Tyskland til Danmark, fik antikken en ny rolle. For humanisterne havde det antikke latinske sprog en særlig værdi som kilde til antikkens højkultur. Sproget var forbindelsen til den glorværdige fortid og samtidig midlet til en lige så strålende samtid.

Antikkens veje til renæssancens Danmark samler unikke bøger, håndskrifter og genstande for gennem disse at give et dybdegående billede af renæssancens tankeverden, hvori antikken stod så centralt. Udstillingen viser hvordan det akademiske fællesprog nylatin var kerneinstrumentet for udviklingen og udvekslingen af humanistisk ideer på tværs af Europa.

Udstillingen udspringer af forskningsprojektet Cultural Encounter (Carlsbergfondet 2015-2018) ledet af Prof. Marianne Pade, direktør for Det Danske Institut i Rom. Antikkens veje til renæssancens Danmark vil således  formidle spritnyt, forskningsbaseret materiale. Udstillingens aktualitet højnes yderligere idet den markerer reformationsjubilæet 2017 ved at give et unikt indblik i den verden, reformationen var med til at forandre og forme for fremtiden.