Udstillinger

Den faste udstilling

Museets faste udstillinger fordeler sig på to etager. Det øvre plan koncentrer sig om den græske oldtid, og udgangspunktet er storskulpturens opståen i den arkaiske periode. Gennem de forskellige typer skulptur, gravsteler, atletstatuer, gavlskulpturer osv. kan man observere den rivende udvikling inden for billedhuggerkunsten, som ledte grækerne til de idealiserede skulpturer, som kendetegnede det klassiske Grækenland. Samlingen består af store dele af skulpturen fra Athenas tempel på Akropolis i Athen, samt mange af antikkens mest kendte skulpturer fra den klassiske periode. Et rum i overetagen er desuden indrettet som en afstøbningssamling fra 1800-tallet og fortæller om afstøbningernes udstillingshistorie. Et museum i museet.

I underetagen ses samlingerne fra Nærorienten og Egypten, som bl.a. består af mumien Tabast. Den hellenistiske periode er repræsenteret ved kendte hovedværker som Laokoongruppen og Den Døende Galler. Den etruskiske samling, som viser aspekter af etruskernes begravelsesskikke byder på et sjældent indblik i det folk, som beboede det tidligere Toscana. Udstillinger om udsmykningen af en romersk villa og adskillige kejserportrætter viser, hvordan en velstående romer skulle bo og se ud. Yderligere byder museets nedre plan på et betragteligt antal mønter. Fra tidlige bronzebarrer til fornemme guldmønter med kejserens portræt, fortæller mønterne deres egen historie om at udvikles fra simple metalklumper til et vigtigt middel for politisk propaganda.

Jerash - et dansk-tysk udgravningsprojekt i Jordan

Fredag d. 25. februar åbner en ny særudstilling, som beretter om et det arkæologiske arbejde, som udføres af danske og tyske arkæologer i den moderne by Jerash i Jordan. Byens historie går tilbage til den antikke oldtid. Den voksede til en blomstrende handelsby i romersk tid og i dag kan besøges byen af mange turister på grund af de velbevarede ruiner fra den periode. Men det dansk-tyske projekt har valgt et område i byen, som ligger uden for byens centrum. Her har de udgravet en række bygninger og huse fra både romersk og tidlig islamisk tid. Udstillingen fortæller om de forskellige metoder, arkæologerne bruger til at få svar på de spørgsmål de stiller inden de går i gang med at grave.

Se mere information