Aarhus Universitets segl

Sy din by

Den århusianske broderi-aktions-gruppe Sy Din By har været på jagt efter antikke spor i Århus. Det er der kommet nogle nye og anderledes broderier ud af med inspiration fra både bygninger, gravsten og kloakdæksler, der alle har spor fra antikkens kultur og formsprog.

Broderi historisk set

Broderi har i årtusinder været brugt til at udsmykke tøj og brugsting. På beklædning har det igennem historien været et markant statussymbol. Overdådigt håndbroderi på haute couture kjoler er stadig forbundet med luksus og rigdom, men i dag har broderier på hverdagstøj og brugsgenstande mistet sin status. Utallige klokkestrenge og sofastykker har endt deres dage i genbrugsforretninger, fordi den yngre generation ikke ønsker at lægge væg til dem. En ny trend med at ”slagte” disse gamle broderier og give dele af dem nyt liv på alternative sofapude, tasker eller som ryg på jakker, har reddet en del af disse forsmåede håndarbejder uden dog at øge interessen synderligt for selve det at brodere.

Aktionsgruppen Sy din by

Broderi-aktions-gruppen Sy Din By består af 28 brodøser, som gerne vil slå et slag for broderiet. Ikke bare for at holde liv i et gammelt håndværk, men også for at vise, at der er mange måder at udtrykke sig på igennem broderi. Kun fantasien sætter grænser. Gruppen har i en del år udfordret hinanden til at bruge de gamle teknikker som samtidskommentarer til dét at bo i Århus. Det er tidligere blevet til udstillinger på Kvindemuseet, Århus Rådhus og Tinghuset i Ebeltoft med hver sit tema. Til udstillingen på Antikmuseet har de fundet inspiration i den særudstilling, som museet arrangerede i 2010 om antikke motiver i det århusianske bybillede.

Antikmuseet og moderne broderi

Antikkens kunst og kultur har inspireret kunstformer, tanker og videnskab i Europa op gennem i historien. Derfor finder vi over alt i vores samfund spor af fortiden. Går man tur i Århus, vil man på en lang række bygninger og skulpturer kunne finde motiver og fortællinger, som stammer fra den græske og romerske oldtid. Antikkens arv lever i vores hverdag og i vores fantasi. Broderierne her vidner om den store betydning som antik kunst og kultur har haft, selv ned i noget så hverdagsagtigt som et brøndæksel. Her har mæanderborden fået liv som tegn på den underjordiske labyrint, som dækslet gemmer på i den moderne by. Mæanderborden kaldes også á la grecque og er blevet et af de stærkeste symboler på den græske kultur, så det er ikke overraskende, at der er mange mæanderborder i udstillingen. Men brodøserne har taget livtag men en lang række motiver og emner, ikke bare de helt klassiske - de har set op, ned, rundt og ind i byen og givet den nyt liv med deres sjove fortolkninger.