Klassike Studiers Seminarrække foråret 2017

Den hellige Theoktiste og kyklopen

20.02.2017 | Toa Klitgaard Riismøller

Dato fre 03 mar
Tid 15:15 16:00
Sted Antikmuseet, Victor Albecks Vej 3, bygn. 1414, Aarhus Universitet, Aarhus C

Klassiske Studier inviterer som en del af sin seminarrække i foråret 2017 til foredrag om Den hellige Theoktiste og kyklopen – eller da byzantinsk helgenbiografi trådte ind på den litterære scene v. Christian Høgel, Syd Dansk Universitet.

Den byzantinske kejser Konstantin VII Porphyrogennetos (905-59) var en begejstret litteratur-mæcen og selv noget af en forfatter. Så da Niketas Magistros, en tidligere betroet ansat hos kejser Romanos I, Konstantins forhadte forgænger, blev sendt i eksil, skrev han et forfinet litterært værk – Den hellige Theoktistes liv – og sendte det til Konstantin i håb om at det ville formidle ham. I denne lille perle af en byzantinsk helgenbiografi møder vi en arabisk sørøver, en jæger der ud over dyr også jager relikvier, en helgeninde og så – næsten – en kyklop.

Omfattende intertekstualitet og suveræn fortællertalent formildede dog, så vidt vi ved, ikke Konstantin. Men historien giver os et fantastisk indblik i den byzantinske litteraturs allermest kunstfærdige dramaer.

 

Kontakt: Birte Poulsen, klabp@cas.au.dk eller Kasper Simonsen, kasper.simonsen@cas.au.dk

 

 

Forelæsning / foredrag