Foredrag

300 år Johann Joachim Winckelmann

Vi fejrer Winckelmanns 300 års fødselsdag med en eftermiddag med foredrag på Antikmuseet.
Lørdag d. 9. december fra 12.00-16.00 
Entré 100 kr., studerende 50 kr. (inkl. kage, the og kaffe)
Tilmelding via webshop: https://auws.au.dk/300_aar_med_Johann_Joachim_Winckelmann

Johann Joachim Winckelmann er blevet kaldt kunsthistoriens og den klassiske arkæologis fader. Han blev født i Stendahl 9. december 1717, men rejste til Rom i 1756 og levede der til sin død i 1768, hvor han blev myrdet i Trieste.

Winckelmann skrev en række bøger, som fik afgørende betydning for neoklassicismen og udviklingen af studiet af antikken. Hans første værk, Tanker om Efterligning af de græsker værker i maleri og billedhuggerkunst udgivet i 1755, argumenterede for, at samtidens kunstnere skulle lære ved at studere de antikke billedhuggere og gennem efterligning blive i stand til at skabe den bedste og skønneste kunst i deres egen tid. Bogen blev det teoretiske grundlag for nyklassicismen, som han beskriver med ordene ‘ædel enfold og stille storhed’, dvs. en enkel, ideal stil med et harmonisk og afdæmpet udtryk.

Hans andet store værk var en afhandling om den antikke kunsts udvikling, Historien om den antikke kunst. Her fremlagde han den første syntese om den græske kunsts udvikling, som fik langtrækkende betydning for vores opfattelse af græsk og romersk kunst. Endnu i dag er vores kunstsyn præget af Winckelmann’s æstetiske blik og hans teori om kunstens udvikling.

Foredrag:

13.00: Rubina Raja: Winckelmann og den klassiske arkæologi
13.30: Helene Blinkenberg Hastrup: Winckelmann og Herculanerinderne
14.00: Jørn Erslev Andersen: Marmorblikket
14.30: Jan Stubbe Østergaard: Winckelmann og farverne
15.00: Vinnie Nørskov: Winckelmann, Wiedewelt og Laokoon