Aarhus Universitets segl

Afstøbningssamlingen

Antikmuseets samling indeholder over 500 gipsafstøbninger, som repræsenterer eksempler fra hele den antikke periode. Gipsafstøbninger er ganske vist ”blot” kopier, men det gør dem hverken uvedkommende eller uinteressante. Kun i en samling af gipsafstøbninger kan man opleve så mange af antikkens skulpturelle hovedværker på ét sted. Gipsafstøbningernes vigtigste kvalitet er at de ikke blot efterligner, men minutiøst reproducerer den oprindelige skulpturs tredimensionelle form og størrelse. Afstøbningerne giver altså en oplevelse af og en fornemmelse for skulpturene, som et fotografi aldrig vil kunne.

Gipsafstøbningerne er i sig selv kuriositeter. Adskillige stammer fra samlinger fra 1800-tallet, ligesom mange har deres egen spændende historie. I 1950’erne og 60’erne blev afstøbningerne forvist fra kunstmuseerne, da de ikke passede ind i tidens fokusering på kunstværkets originalitet, og mange gipser endte deres dage på lokale lossepladser.  En stor del nåede heldigvis Antikmuseets lokaler, hvor besøgende, studerende og tegnende gæster i årtier har haft stor glæde af de ”umoderne” kunstværker.

Hvis du vil vide mere om Antikmuseets afstøbningssamling, kan du læse Sarah Ranthe Larsens artikel om samlingens historie:
Antikmuseets afstøbningssamling