Aarhus Universitets segl

Pleasure Garden

Pleasure Garden

Særudstilling med kunstnerne Sian Kristoffersen og Marie Edinger Plum
26. februar - 30. juni 2023
 

Planter snor sig rundt mellem Antikmuseets skulpturer i den nye særudstiling Pleasure Garden. De to kunstnere Sian Kristoffersen og Marie Edinger Plum har skabt en have som en totalinstallation inde midt i museet. De er inspireret af haven og naturen som nydelsescenter og undersøger, hvordan denne brug og kultivering af naturen også forandrer naturen og bidrager til klimaforandringer.

Den græske videnskabsmand Theofrastos skrev i 200-tallet f.v.t det første store værk om planternes historie, og her fortæller han, at enhver planteart foruden en ganske bestemt komposition også har sit helt eget temperament: Plantens særegne karakter er forbundet på en særlig måde til dens frugt, lig forholdet mellem form og materie. I den græske mytologi beskrives planters karakter i stedet ved hjælp af erotisk-ladede mutationer. Fortællingen om Daphnes metamorfose forklarer laurbærbuskens stedsegrønne glans, mens Narcissus undergang foreviges i den tunghovedede forårslilje, der siges at gro langs floden Styx i dødsriget.

Pleasure Garden digter videre på antikke forestillinger om den vegetative verden som på én gang naturlig og mytisk. I dialog med museets samlinger har de to kunstnere konstrueret en total-installation, der består af kultiverede plantebede og vandløb, skulpturer og fragmenterede ornamenter. Udstillingen tager således form af en nøje anlagt have. En lysthave, forstået som et stykke natur, der kan tæmmes, dyrkes og nydes. Men som i alle haver ulmer en uro. I jordlige såvel som paradisiske haver, truer det utæmmede, det ukontrollerbare. De samme voldsomme kræfter, der regerer i den græske mytologis vildnis. 

Sian Kristoffersen er uddannet fra Glasgow School of Arts og Det Kongelige Danske Kunstakademi. Kristoffersen har udstillet på bl.a. Munkeruphus, Viborg Kunsthal, Tranen og Den Frie Udstillingsbygning. Hun modtog Niels Wessel Bagges Kunstfonds Pris i 2016 og Leo Estvads Hæderslegat i 2022. Flere af Kristoffersens værker indgår i Statens Kunstfonds samling. Hun er repræsenteret af Galleri Maria Friis i København.

Marie Erdinger Plum er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Academy of Fine Arts Vienna. Plum har udstillet på bla. Huset for Kunst & Design Holstebro, MAC (Museo de Arte Contemporaneo, Santiago), Ringsted Galleriet og Danske Grafikere. Hun har tidligere arbejdet som kostumier på Det Kongelige Teater, Turbinehallerne og MOCA i Los Angeles.