Aarhus Universitets segl

Sappho - Sapfo

Sappho - Sapfo: værker af Mille Søndergaard og Peter Brandes 23.9-18.12 2022

Sapfo levede på øen Lesbos omkring 600 f.v.t. Hun er en af antikkens tidligste digtere og skrev digte om længsel og begær til kvinder. I antikken blev hun kaldt den tiende muse for sine sanselige beskrivelser af begærets væsen. De fleste af Sapfos digte har vi kun som fragmenter fra fund af papyrus og potteskår.

De første af hendes digte blev oversat til dansk i 1790'erne, og siden har mange danske digtere og kunstnere være optaget af Sapfo og den verden hun beskriver i sin poesi. 

De to danske kunstnere Mille Søndergaard og Peter Brandes har begge været grebet af Sapfos digte og nysgerrig på Sapfos person i mange år. Uafhængigt af hinanden har illustreret de nye nye oversættelser af Sapfos digte i 2020, og det er det arbejder, der er udgangspunkt for udstillingen. Den første samlede danske oversættelse blev udgivet af digteren Thøger Larsen i 1924. Han var selvlært filolog og fandt i sit arbejdsværelse, der bevaret på Lemvig Museum, et slægtskab til Sapfos poesi. Siden hans oversættelser er der kommet flere nye fragmenter for dagen, så de to nye oversættelser af hhv. Lene Carlskov og Signe Andersen i samarbejde med Mille Søndergård og Rasmus Sevelsted i samarbejde med Peter Brandes præsenterer alle de nu kendte fragmenter af Sapfos digte. 

I udstillingen inviteres publikum til at opleve Sapfos poesi fortolket både på skrift og i billeder.

Med forskellige udtryk har de to kunstnere  fortolket Sapfos digte, og på udstillingen vises et bredt udvalg af grafik, skulpturer, keramik, stofcollager, fotografi og antikke artefakter relateret dertil.

Udstillingen bliver vist på Lemvig Museum fra 4. juni til 19. september og åbner i en let udvidet version på Antikmuseet, Aarhus Universitet fra 25. september. I forbindelse med udstillingen er det udgivet et katalog med billeder fra udstillingen og tekster af filologer, kunstnere og forfattere, der har beskæftiget sig med Sapfo. Heraf vil 60 eksemplarer blive solgt som særudgaver med en original signeret radering af både Peter Brandes og Mille Søndergaard Kataloget samt særudgave kan købes på museet fra udstillingen åbner.

Tak til:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Færchfonden
A/S Stryhns Familieselskab
Købmand Herman Salling Fond
Den danske forskningsfond

Pressemeddelelse og pressefotos