Aarhus Universitets segl

Daginstitutioner

Kroppen i kunsten

I Antikmuseets samlinger findes skulpturer og billeder af mennesker, dyr og fantasivæsner. Sæt gang i børnenes fantasi og lær dem om kroppen gennem tegning, dialog og leg. Museets samlinger og faciliteter egner sig bedst til de store før-skolebørn.

Museet byder på en lang række skulpturer af nøgne mandsfigurer og kvinder i dragter. Der er skulpturer af heste, en hund, en pige, der leger og fantasivæsner som satyrer, kentaurer og monstre. Her kan man prøve at stå ligesom skulpturerne og dermed undersøge kroppens muligheder og begrænsninger. Man kan lede efter væsner, som ikke findes i virkeligheden. Man kan snakke om, hvordan en menneskekrop ser ud og evt. prøve at tegne noget af den. Nedenfor finder du en række af de skulpturer, som kan være til inspiration under besøget. 

Spydbæreren

Skulpturen viser en nøgen atletisk mand, som en gang havde et spyd i hånden. Den er en kopi af en bronzestatue af billedhuggeren Polyklet fra ca. 450 f.Kr.

Han står i en såkaldt kontrapoststilling. Den stilling er kendetegnet ved et harmonisk forhold mellem bærende og hvilkende elementer: Den ene arm er bøjet, den anden hænger afslappet ned langs siden. Det ene ben er strakt det, det andet bøjet. 

Hvis man prøver at stå på samme måde, så kan det være svært at finde den præcise balance.

Diskoskasteren

Skulpturen forestiller en diskoskaster og har nok oprindeligt været en statue af en atlet, som havde vundet ved de olympiske lege. Han er vist i en yderposition - lige der, hvor armen er højest og inden man skal svinge den frem for at kaste.

Her kan man også prøve at stå på samme måde, hvilket selv for voksne kan være meget svært. Måske kan man få hjælp af sine kammerater