Aarhus Universitets segl

Antikken i Århus

Antikken i Århus

Særudstilling om græske og romerske indspark i det århusianske bybillede 6. marts - 29. september 2008

Når man ankommer til Århus med toget, hiver de fleste fat i bagagen og iler gennem banegårdshallen, ud for at møde en ventende bil eller en bus. De færreste når at kaste blikket opad og se de høje indre søjler i banegårdshallen med de specielle kapitæler. Og lige så få stopper op uden for bygningen og ser sig tilbage, hvor de høje græske joniske søjler markerer indgangen til denne åbning ud til verden. Hvordan kan det være, at noget så moderne og profant som det 20. og 21. århundredes togdrift blandes sammen med 2000 år gammel græsk tempelarkitektur? Den historie har Antikmuseet sat sig for at fortælle.

Udstillingen Antikken i Århus tager dig med rundt i byen og zoomer ind på huse, skulpturer og små detaljer i bybilledet, som fortæller en historie om inspiration fra den græske og romerske oldtids arkitektur og skulptur. I antikkens kultur ligger rødderne til den europæiske historie og dens humanistiske værdier. Vores sprog, rationalitet og æstetik er dybt forankret i antikkens. Siden renæssancen har den antikke kultur i flere perioder været det absolutte ideal, som arkitekter og billedkunstnere lærte i deres uddannelse og brugte som udgangspunkt i deres huse og kunstværker. Men det var ikke kun et æstetisk ideal. Brugen af græske søjler og romerske konsoller blev bevidst brugt af arkitekter som et symbol på demokratiske og humanistiske værdier, da de hører til det første demokrati i Oldtidens Grækenland og den romerske republik. Disse tegn kan man finde i alle de europæiske byer, også i Århus. Men hver by har sin historie, og da antikken kom til Århus, så fik den sin egen udformning.

Historien om Antikken i Århus fortælles gennem en udstilling af fotografier af fotograf Iben Bølling Kaufmann kommenteret af genstande fra Antikmuseets samling og lån fra bl.a. Arkitektskolen i Århus, Den Gamle By og Kunstakademiets afstøbningssamling i København.

Udstillingen er støttet af Ny Carlsbergfondet, Aarhus Universitets Forskningsfond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond samt Aarhus Kommune. 

I forbindelse med udstillingen udgives kataloget Antikken i Århus , som kan købes på museet for 150 kr.

Antikmuseet holder i perioden 9. marts til 29. september åbent mandag, torsdag og søndag kl. 12.00-16.00, eller efter aftale, tlf. 8942 2289.

Der er fri entré.

Der vil være omvisninger om søndagen, pris pr. deltager 25 kr.

Der er dog ikke søndagsomvisning i juli måned.

For yderligere information, kontakt museumsleder Vinnie Nørskov, tlf. 8942 2061, e-mail: klavn@hum.au.dkÅrhus Banegård blev indviet i 1927 og er et af nyklassicismens hovedmonumenter. Byggeriet er inspireret af et af den græske oldtids største templer, Apollontemplet i Didyma i det nuværende Vesttyrkiet. Foto: Iben Bølling Kaufmann .


Aarhus Museum blev indviet i 1877 og samme år købte bestyrelsen for kunstsamlingen over 100 afstøbninger af græske og romerske skulpturer. Det var byens første møde med antikkens kunst. De befinder sig i dag i Antikmuseet. Postkort fra 1906, Lokalhistorisk samling, Hovedbibioteket.


Den græske gud Hermes er købmændenes gud, og vi finder ham på mange af byens huse bygget i slutningen af 1800-tallet. Foto: Iben Bølling Kaufmann