Aarhus Universitets segl

The Healing Island

The Healing Island - Anita Viola Nielsen

På Tiberøen i Rom lå i antikken en helligdom dedikeret til lægekunstens gud, Asklepios. Her isoleredes syge for at indgå i drømmekure og hellige helingsritualer. For Anita Viola tjener øen som inspirationskilde til udstillingen The Healing Island, hvorigennem hun udforsker helbredelse som transcenderende fænomen. Når kunstnerens farverige univers sættes i samspil med den visuelle kultur fra det antikke Rom, skabes en rød tråd der etablerer menneskelig omsorg som en tidløs tematik.

The Healing Island tilgår sygdom og helbredelse med en nysgerrighed på det mirakuløse. Her tillades en sameksistens af videnskab og spiritualitet ved at sætte billede på den omsorg, vi har for hinanden, det håb der fostres i usikre tider, og den tro på mirakler der opstår under sygdomsforløb. Med poetiske landskaber og et narrativ præget af helende dyr, udforskes også naturens rolle i menneskelig helbredelse, og samme menneskes gensidige ansvar som afgørende aktør i naturens helingsproces.

Ud over templet på Tiberøen som The Healing Island tager udgangspunkt i, fandtes adskillige andre helligdomme dedikeret til helbredelse på tværs af den græsk-romerske verden. På græsk havde guden navnet Asklepios, og ruiner af prominente helligdomme kan stadig ses ved Epidauros og på øen Kos. Da guden i sin slangeform blev hentet fra Grækenland til det pestramte Rom i 293 f.v.t. fik han på latin navnet Æskulaps. Det kender vi på dansk i ord der relaterer sig til mytologien om guden, så som æskulapsnog og æskulapstav.

Anita Viola Nielsen er uddannet ved den grafiske højskole i København, Accademia di Belle Arti i Perugia, samt Københavns Universitet. Hun har udstillet ved en lang række gallerier og museer i både ind- og udlandet. Anita Viola skildrer verden som filtreret gennem alle sanser. Resultatet er ekspressive gengivelser med stærke farver og organiske former, hvor det reelle motiv bliver det sansede poetiske billede på den fysiske verden.

Tak til Aarhus Kommunes kulturudviklingspulje, Knud Højgaards Fond, Grosserer L. F. Foghts Fond og Det Danske Institut i Rom

Udstillingen kan ses indtil 15/12 2024